Alles over Woudrichem...

Column

Alarm! We schrokken ons rot! (maandag 8 april 2019)

Afbeelding bij Column: Alarm! We schrokken ons rot!

ALARM!!! Zaterdag 6 april waren Cornelis en ik weer met ons tweetjes bezig bij camping de Mosterdpot en de Merwedestrandjes in Woudrichem. Ditmaal hield ik bij het opruimen de peuken gescheiden van de rest. Het leverde een onwaarschijnlijke hoeveelheid op. Het zich weer teruggetrokken hoge water leek ditmaal minder vuil op de oever achtergelaten te hebben dan anders. We vonden nog wel balletjes waaronder een tennisbal die er al een poos gelegen moet hebben. De wortels van grassen groeiden er dwars doorheen. Het deugt niet, maar het is wel grappig, dat we weer een badeendje vonden.

Erger is het, dat we tussen braamtakken lapjes plastic zagen, die door het water en de wind aan flarden waren getrokken. Ze vallen in steeds kleinere stukjes uiteen en bij hoog water drijven ze weer weg naar de zee. We vonden stukken plastic die bij het oprapen afbraken, zodat je soms wel 10 keer moest grijpen om zo’n stukje in je vuilniszak te krijgen. Er waren niet veel flacons en lappen plastic te zien ditmaal.

Maar toen we kritischer naar de hoogwaterlijn keken, schrokken we ons kapot!!! We zagen bij de tweede krib op een vierkant van amper 3 bij 3 meter werkelijk duizenden kleine stukjes plastic. Piepschuim is echt erg, maar als het uiteen is gevallen in afzonderlijke bolletjes krijg je een ontelbare hoeveelheid, die gewoonweg niet op te ruimen valt. Dan zijn we 2 uur bezig op 1 vierkante meter en moeten beseffen dat het ons gewoon niet lukt, om al het plastic uit het zand te vissen. We vonden ook een stuk of veertig granulaatkorrels of nurdles. Dat zijn kleine plastickorreltjes uit de plasticindustrie van allerlei kleuren. Deze korrels zijn het halffabricaat die in kunststofbedrijven gesmolten worden om er producten van te kunnen maken. De IVN-onderzoekers sturen ze op naar Roermond voor nader onderzoek en wil door twee maal per jaar te meten op honderden plekjes aan de oevers proberen om de bron van deze vervuiling te vinden. Noodgedwongen moesten we de strijd weer staken omdat het laat werd en we ook andere dingen te doen hebben.

We hebben honderden nieuwe vrijwilligers nodig. Niet alleen in Woudrichem maar in heel Nederland en de hele wereld. Maar bovenal; Mensen houdt op met produceren van overbodig plastic! En vooral ook: Gooi nooit ook maar één snipper op straat, strand, plantsoen, bos of waar dan ook! Neem terug mee naar huis wat je gebruikt heb en gooi het gescheiden in de afvalbak en biedt het aan voor recycling. Leef ernaar en zegt het voort.

Jos

Jos


Jos

Jos

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)