Alles over Woudrichem...

Column

Gemeente Altena heeft last van een oude ziekte (vrijdag 29 maart 2019)

Afbeelding bij Column: Gemeente Altena heeft last van een oude ziekte

De nieuwe gemeente Altena heeft last van een oude ziekte. De oude ziekte van ambtenaren die geen antwoord geven. Geen antwoord na een mail, geen antwoord na een melding op de website, geen antwoord na een toezegging terug te bellen. En dat is een slechte start voor de nieuwe gemeente. Een héél slechte start. Slechter kan niet.

De jongehondenclub van VVD Altena met Pim Bouman, Robert van Dijk en Jan Kolff. Koningin Inge Schüller haakte net voor de verkiezingen af.  VVD Altena kreeg rooksignalen uit de polder en stelde vragen over de slechte bereikbaarheid van het gemeentehuis. Mijn stelling: Hoe meer ambtenaren (350), hoe minder reacties. Fractieleider Pim Bouman noemde het begripvol opstartproblemen. Volgens hem zijn de ambtenaren van goede wil, maar gaat er iets fout in de organisatie… Politiek correct antwoord. Burgers die geen antwoord krijgen, betekent chagrijn, verwensingen en vloeken.

Griffier Hans Peet zei tegen mij dat de gemeente binnen een dag moet antwoorden, maximaal binnen twee dagen. Ik testte de griffie met de emailvraag hoeveel bijstanders Altena telt en het antwoord kwam inderdaad binnen twee dagen: 500. Hans Peet is een bekwame man, nee een topper. Rest de vraag: Hoe komt Altena van die oude enge ambtenarenziekte af? Omdenken! Omdenken (in dit geval fatsoen) valt te leren. Elke dag trainen. Een gezonde geest vereist dagelijkse training. De ambtenaren moeten leren JA te zeggen. Ja tegen de burger, ja tegen de liefde, ja tegen het klimaat.

Piet Hartman
Columnist

Piet Hartman

Piet Hartman


Piet Hartman

Piet Hartman

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)