Alles over Woudrichem...

Column

Wat bereiken we met opruimen? (zondag 26 augustus 2018)

Afbeelding bij Column: Wat bereiken we met opruimen?

Wat bereiken we met schoonmaken van de Woerkumse strandjes? Alleen het op één na slechtste (derde) resultaat want:

We stoppen alles wat we vinden bij elkaar om af te voeren. Daar zit bij: groenafval, drollen, papier, blik, metaal, plastic en zelfs chemisch afval. Alleen alles laten liggen is nog slechter. Dan vervuilt de grond, de ondergrond, het grondwater en door de wind ook het oppervlaktewater. Dan spoelt veel plastic via de rivier naar zee en vergroot de plasticsoep in de oceaan. We hopen door ons gedrag in ieder geval de troep uit het zicht te halen en af te voeren. We hopen dat daarmee een bijdrage te leveren aan het schoon houden van de natuur en mensen een schonere omgeving te bieden. Tevens hopen we meer mensen aan het denken te zetten en te activeren en invloed uit te oefenen op de overheid, scholen, verenigingen etcetera.

We kunnen het voorlopig niet beter doen. Het is voor ons ondoenlijk om met 8 verschillende zakken per persoon op pad te gaan, om glas met of zonder statiegeld, metaal, papier, plastic, gft, chemisch afval en restafval gescheiden af te voeren.

Het eerste (en beste) resultaat zou zijn, dat mensen hun omgeving niet meer vervuilen. Ze gebruiken zo min mogelijk producten en verpakkingsmiddelen die het milieu belasten. Als ze uit gaan nemen ze de verbruikte en overgebleven spullen weer mee naar huis, waar ze het afval sorteren in terug te brengen statiegeld-verpakkingen, GFT, papier, metaal, glas, chemisch afval en rest afval.

Een iets minder goede (tweede ) oplossing is, dat mensen na het uitgaan, hun afval niet mee naar huis nemen, maar ter plaatse ergens in de buurt in een afvalbak werpen. Het nadeel is dat dan alle afval bijeen komt in de openbare afvalbakken.

Het allerslechtste (vierde) is nu aan de hand: Al tientallen jaren zien we dat veel te veel mensen onverschillig en onverantwoordelijk met de openbare ruimte omgaan en hun afval gewoon achterlaten, waar ze zich bevonden hebben. 
Het beleid dient erop gericht te worden dat mensen daar niet zozeer voor gestraft of beboet worden, maar dat ze meer bewust gemaakt worden en hun verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld wordt. Het is voor iedereen en de hele wereld beter en niet zo’n kleine moeite, om mee terug naar huis te nemen, wat over bleef van ergens aangenaam verpozen.
Ondertussen pakken ‘de Vrienden van het Woerkums strandje’ haar verantwoordelijkheid op en ruim wekelijks op, wat de onverschillige mensen hebben achtergelaten.

Inmiddels heb ik het gevonden en gekregen poppekopje schoon gemaakt. Tot mijn verbazing zag ik brandplekjes op haar gezichtje. Wat moet ik daarvan denken?

Jos Korthout - Vestingbewoner

Jos

Jos


Jos

Jos

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)