Alles over Woudrichem...

Column

Gezeefd zand ... En nóg afval! (woensdag 11 juli 2018)

Afbeelding bij Column: Gezeefd zand ... En nóg afval!

De gemeente liet in Woudrichem het strandzand zeven. De politie heeft toegezegd dat de komende tijd elke avond wordt gesurveilleerd om te voorkomen dat het opnieuw vuil wordt. Zaterdag 14 juli van 13:00 tot 17:00 uur komt er een promoteam van ‘Nederland Schoon’. De leden delen papieren afvalzakjes uit. Ze ruimen rommel op en maken een praatje met strandbezoekers. De ‘Vrienden van het Woerkums strandje’ krijgen T-shirts met opdruk ‘Supporter van Nederland Schoon’. Tot zover een mooi verhaal.

Vandaag inspecteerde ik het strand na de zeefactie: Onderweg van de Veerboot naar de Historische Haven lag alweer zwerfvuil dat er terecht kwam na onze schoonmaakactie van afgelopen zaterdag 7 juli. Ik liet het liggen omdat ik geen tijd had en snel naar het strand wilde. Tot mijn groeiende verbazing zag ik wel wat minder, maar toch nog heel veel afval! Hoe grof was die zeef? Hoeveel kilo’s haalden ze op?

Midden op het strand vond ik resten van vuurtjes en vond deels verbrand studiemateriaal en examenstukken van een scholier van het Altenacollege uit Sleeuwijk. Het doet mij deugd dat de school aandacht geeft aan ontwikkelings-samenwerking en eerlijke handel. Maar ik dacht dar daar ook geleerd wordt over zorg voor je omgeving, hygiëne, beschaving, milieu en duurzaamheid? Is dat wel over gekomen? Er stond zelfs naam en adres van de leerling op. Die houd ik voor mezelf, maar ik probeer de leerling te benaderen. De papieren en halfverbrande rommel nam ik mee.

Verderop zag ik nog veel meer vuil. Ik vond een grote boodschappentas waar ik alles in kon stoppen: plastic doppen, confetti, flarden en frutsels, hele- en kapot gegooide flessen, blikjes, kroonkurken, ballon, sokken, schepje, papier, kauwgomverpakking, ijslepeltjes, massa’s peuken en nog veel meer. Tot mijn schrik waren er nog steeds gevaarlijke scherpe glasscherven! Binnen een uurtje puilde de zak uit en werd te zwaar. Met een gevonden strip kon ik hem dichtbinden. Thuis stortte ik alles op mijn erf en maakte er foto's van. Vrijwilligers gooien hun vondsten noodgedwongen in een container. In dit geval heb ik afvalscheiding toegepast zodat het verantwoord wordt afgevoerd.

Jos Korthout

Jos

Jos


Jos

Jos

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)