Alles over Woudrichem...

Column

23 in getal (zondag 22 april 2018)

Afbeelding bij Column: 23 in getal

Vandaag (20-4) presenteerden wij vanuit het Holocaust Namen Comité Altena het boekje  '23 in getal'. Het boekje betoogt dat we altijd waakzaam moeten blijven tegen uitsluiting, pesten en sarren van mensen uit een bepaalde bevolkingsgroep die kan uitmonden in geweld en zelfs in massamoord.

Bert van Straten en Raoul Nijst herdenken de uitroeiing van onze Joodse, Roma, Sinti, homoseksuele, jehova's getuigen en gehandicapte landgenoten. Ze leggen verantwoording af van de inspanningen om in Werkendam en Woudrichem Stolpersteine te leggen voor de huizen waar weggevoerde Joodse mensen gewoond hebben.

Daarna was er een expositie in het Visserijmuseum over de inbedding van de Joodse mensen binnen de Woudrichemse leefgemeenschap en hoe ze daar in de Tweede Wereldoorlog uit weg gewerkt werden.

Er kwam een plaquette met een gedicht van Marcel Vaandrager en er is gedoneerd voor de expositie over Aletta Jacobs in de synagoge van Bourtange. Er zijn voldoende mensen gevonden om de namen van alle uit 23 Altena weggevoerde Joden met hun naam verwerkt te worden in het dit jaar te bouwen Nationale Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het geld dat overblijft na publicatie van dit boekje wordt geschonken aan het Auschwitz-comité om de realisatie van het Namenmonument van Daniel Liebeskind mogelijk te maken.

Jacques Grishaver (vz. Ned. Auschwitz Comité) en Paul Rohlfs (bouwbegeleider) laten zien dat de stenen met de namen erop al gereed liggen bij baksteenfabriek Rodruza.

Jos Korthout

Jos

Jos


Jos

Jos

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)