Alles over Woudrichem...

Column

Van wie is de straat? Wie houdt hem schoon? (dinsdag 23 januari 2018)

Afbeelding bij Column: Van wie is de straat? Wie houdt hem schoon?

Van wie is de straat? Wie houdt hem schoon?

Als stadsgids hoor ik geregeld van toeristen dat vesting Woudrichem er keurig uitziet. Maar als je kritisch kijkt, zie je elke dag nieuw vuil op straat. Je kunt per ongeluk eens wat verliezen, maar het is duidelijk dat te veel rokers hun peuk laten vallen en snoepers ijscupjes, lepeltjes kauwgom en zelfs pizzadozen weg gooien. Steeds zie je kauwgom, verpakkingen, lolliestokjes, roerstaafjes, aluminium, blikjes, bakjes, glas, flesjes en plastic verpakkingen van snoep, koek, vlees, poepzakjes, paardenvijgen, etc.
Met de nodige schroom raap ik op een beperkt traject vrijwel dagelijks zwerfvuil op. Ik ‘zie mezelf lopen’. Moet ik dit wel doen? Wat haal ik me in mijn hoofd? Doe ik juist te weinig? Ik ben er NOOIT klaar mee.
Ook andere mensen rapen zwerfvuil op en nemen het mee in Woudrichem en op andere plaatsen. Al dit werk wordt in stilte gedaan. Soms spreken we elkaar als vrijwilligers over onze ervaringen. Het is niet normaal om erop te rekenen dat een medewerker van de gemeente, groenvoorziening of vrijwilliger de rommel voor je opruimt. Waarom doen we het toch? We hopen dat er signaalwerking vanuit gaat en mensen aan het denken worden gezet. Maar juist dát vind ik heel gênant. Ik wil niet betweterig of arrogant zijn. Maar als vrijwilligers het niet doen, wordt de troep steeds groter. Het is onuitstaanbaar dat stoffen die niet door de natuur worden afgebroken zoals plastic, via de rivier in zee komen waar ze verstrikking, verdrinking, verhongering van dieren veroorzaakt en vergiftiging van het hele zeemilieu. Dat moet absoluut tot staan gebracht worden. De plasticsoep ter grote van een continent moet geruimd worden. Om te beginnen mag er geen snipper meer bij komen!!!!

Er komt een hele reeks vragen bij mij op:
Wie gooit er rotzooi weg? Niemand? Iedereen? Gebeurt het ‘per ongeluk? of uit nonchalance?
Van wie is de rotzooi op straat? Van degene die het weg gooide? Van niemand? Van degene die daar toevallig woont? (Het ligt wel bij die persoon voor de deur!).
Of is de rotzooi van niemand? Of van iedereen?
Waar blijft de rommel als deze niet wordt weggehaald?
Van wie is de straat? Van de bewoners? Van de gemeenschap?
Waaruit bestaat de gemeenschap?
Waar waait de rommel heen? Wat vergaat wel en wat is blijvend? Hoe lang blijft het in stand?
Wie ruimt de rotzooi op? De gemeente? de medewerkers groenvoorziening? Wanneer dan? Of de bewoner die op dat stukje straat woont?
Zorg voor onze omgeving is een deel van onze verantwoordelijkheid als burger.
Daarmee houden we de omgeving aantrekkelijk en schoon.
In een schone omgeving valt meteen op, wanneer er per ongeluk toch iets wordt weggegooid.

Jos Korthout
Stadsgids Woudrichem

Jos

Jos


Jos

Jos

 

 Zoveel hoofden, zoveel zinnen.
 De column op Woudrichem.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
 Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de resp. schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)