vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Aantal weidevogelnesten in de regio groeit enorm

15 september 2017 (door WoudrichemNet)

ALTENA / GIESSEN - Tijdens de drukbezochte en geanimeerde slotavond werd traditioneel het aantal gevonden weidevogellegsels van het afgelopen seizoen bekend gemaakt.

Tot ieders verrassing zijn er dit voorjaar maar liefst 651 nesten gevonden, een enorme toename. Werd er in 2016 met de vondst van 551 legsels voor het eerst een klein dipje geconstateerd, dit jaar overtreft het aantal alle vorige jaren waarin er in het Land van Altena naar weidevogelnesten gezocht wordt.

Ook blikten de diverse werkgroepen terug op het afgelopen voorjaar met onderwerpen als de ontwikkelingen in de Plasdrasweilanden, de gehouden alarmtellingen, het gebruik van de weidevogelapp en de Weidevogeldrone.
Met name het aantal broedende kieviten is met 395 naar 480 spectaculair gegroeid, maar ook de wulpenstand laat weer een forse groei zien, net als de hoeveelheid grutto’s. Het aantal gevonden legsels van de scholekster is licht gedaald, maar het aantal tureluurs daarentegen is verdubbeld
De kieviten waren er dit voorjaar vroeg bij. Op 11 maart al werd het eerste nest in onze streek gevonden.

Groei

Omdat het voorjaar van 2017 bijzonder droog verliep konden de boeren al vroeg hun percelen bewerken, precies op het moment waarop de kieviten begonnen te broeden. Toch hebben veel kievitspulletjes kans gezien tussen de vele bewerkingen door een veilig heenkomen te vinden, want er zijn dit jaar opvallend veel bijna vliegvlugge kievitskuikens op de akkers gesignaleerd.
De groei van het aantal gevonden nesten is enerzijds opmerkelijk, maar ook wel verklaarbaar. Met vijftien nieuwe vrijwilligers kon het zoekgebied uitgebreid worden en rondom Veen is er een nieuwe loopgroep gevormd. Daarnaast zochten ook precies vijftien nieuwe boeren contact met ons omdat ze nesten van weidevogels vonden. Ook de vorig jaar aangelegde PlasDras-weilanden zijn een groot succes en mede de oorzaak van het grote aantal legsels van kwetsbare soorten als grutto, wulp en tureluur.

Dat de weidevogelstand na bijna twintig jaar stabiliseert laat onder andere de loopgroep in Hank zien, waar het aantal broedgevallen in een jaar tijd exact verdubbeld is op precies dezelfde hoeveelheid hectaren.

Motivatie

De motivatie van boeren, loonwerkers en vrijwilligers om weidevogelnesten te sparen is bijzonder groot en ook de samenwerking met het Brabants Landschap, de ANV en gebiedscoördinator Meeuwis Millenaar is optimaal. Na bijna twintig jaar is weidevogelbescherming in het Land van Altena een vanzelfsprekendheid aan het worden.

(Foto Weidevogelgroep Altenatuur)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.