donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

VVD Woudrichem kritische voorstander veilige opvang asielzoekers

1 oktober 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Op dinsdag 29 september 2015 werd de Woudrichemse gemeenteraad door het college van B&W geïnformeerd over de noodopvang van 50 vluchtelingen in de gemeente Woudrichem. De VVD-fractie stelde tijdens deze vergadering een aantal kritische vragen over deze opvang.

De partij laat weten: 'De VVD is voorstander van veilige opvang van vluchtelingen in hun eigen regio, maar momenteel groeit de asielstroom door de brandhaarden in Syrië en Irak zo snel, dat extra opvang nodig is. Daarom heeft de regering aan iedere gemeente in Nederland gevraagd om voor deze vluchtelingen tijdelijke noodopvang beschikbaar te stellen. Ook bij onze gemeente is dat verzoek neergelegd, wat heeft geresulteerd in het aanbod van het Woudrichemse college om namens de drie Altena-gemeenten het leegstaande gebouw van de Rabobank in Woudrichem gedurende maximaal 72 uur als noodopvang voor 50 vluchtelingen beschikbaar te stellen.' Benadrukt werd dat het uitsluitend om noodopvang gaat, echter op de vraag van de VVD-fractie om hoeveel keer 72 uur het dan zal gaan, kon door de Woudrichemse burgemeester nog niet geantwoord worden.

Veiligheid
Ook werden er door fractievoorzitter Robert van Dijk kritische vragen gesteld over de veiligheid van de inwoners, met name in verband met de locatie van de noodopvang, naast een basisschool. De vraag of er permanente, oftewel 24-uurs toezicht aanwezig is door politie en brandweer, beantwoordde door burgemeester Noordergraaf positief.

De fractievoorzitter uitte kritiek over de volgorde van handelen door het Woudrichemse college. De VVD vond het beter als éérst de gemeenteraad en de omwonenden waren geïnformeerd, vóórdat besloten werd tot het beschikbaar stellen van noodopvang. 'Voor het creëren van voldoende draagvlak onder de inwoners van Woudrichem was dit beter geweest. Nu merken we dat er toch bij een flink aantal mensen grote zorgen over de asielopvang leven. De VVD deelt en begrijpt deze zorgen en daarom zijn een goede voorbereiding, duidelijke informatie en goede afspraken van groot belang, aldus Robert van Dijk. Nu leeft bij een aanzienlijk aantal inwoners het gevoel dat ze voor een voldongen feit zijn komen te staan.'

Gelukszoekers
Over de opvang van asielzoekers in Woudrichem stelt de VVD-fractie dat wanneer het gaat om oorlogsvluchtelingen, deze mensen geholpen moeten worden. Maar bij zogenaamde economische vluchtelingen of ‘gelukzoekers’ ligt dat wat de VVD betreft anders. 'Ook mensen die zich niet gedragen binnen onze gemeenschap of mensen die zich niet aan de regels houden, zijn wat ons betreft niet welkom. Daarom benadrukken wij nogmaals dat goede veiligheid en voldoende toezicht onmisbaar zijn om de opvang van asielzoekers binnen onze gemeente in goede banen te leiden.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.