zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Gestrande heli over de weg terug naar vliegbasis

21 februari 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Afgelopen vrijdag maakte een Apache gevechtshelikopter een onvoorziene noodlanding in de Almkerkse polder bij Woudrichem. Zaterdagmiddag werd de Apache, ontdaan van de rotors, op een dieplader naar zijn basis teruggebracht. Back to base. Reparatie ter plaatse bleek niet mogelijk.

Brabants Dagblad meldt dat de gevechtsheli via de A27, A59, A16 en de A58 terug werd gereden. De krant weet: 'Een kortere route was niet mogelijk vanwege de enorme afmetingen van de Apache.'

De kist meet een lengte van 15,47 meter, is 5,79 meter breed en heeft een hoogte van 3,92 meter. De route terug naar DHC Vliegbasis Gilze-Rijen ging dan ook onder begeleiding van acht motoragenten. Na de noodlanding werd de bewaking van het hoofdwapensyteem van de Koninklijke Luchtmacht uitgevoerd door leden van de Koninlijke Marechaussee (KMar).

Oefenvlucht
In Nederland zijn elf laagvlieggebieden voor helikopters aangewezen. Het Land van Heusden en Altena is daar één van. In deze gebieden mogen helikopters tot dertig meter hoogte vliegen, of lager als het voor de uitvoering van de opdracht bijvoorbeeld noodzakelijk is om te sluipvliegen (langzaam en laag) of om personeel, bluswater of ladingen op te pikken.
Kennelijk ging het tijdens een oefenvlucht met deze Apache even mis en moest de piloot een noodlanding maken in het drassige weiland vlakbij een boerderij.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.