vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Woudrichem start Maatschappelijke Beursvloer

9 januari 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Het fenomeen 'Maatschappelijke Beursvloer' is niet nieuw. Op veel plaatsen in Nederland wordt dit evenement met terugkerende regelmaat georganiseerd. Ook de gemeente Woudrichem 'waagt' zich nu aan dit tot de verbeelding sprekende concept. Op 11 juni aanstaande gaat, in het atrium van De Lemmenskamp, Beursvloer Woudrichem van start onder de inspirerende leiding van Kees Braat uit Woudrichem. Braat organiseerde eerder een dergelijk evenement voor de gemeente Zederik.

Wat is een Beursvloer? De website beursvloer.com verwoordt het als volgt: 'De Maatschappelijke Beursvloer is een lokaal evenement waar maatschappelijke behoeften worden verhandeld: vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin van het woord.'

Op een Maatschappelijke Beursvloer worden diensten tegen elkaar uitgewisseld ('verhandeld') tussen ondernemers, onderwijs, overheid en het verenigingsleven. Een voorbeeld. De lokale zwemvereniging verft de kantine van een plaatselijk ondernemer die deze zwemclub geholpen heeft aan een aantal nog prima bruikbare beeldschermen die op zijn bedrijfskantoor werden vervangen door nieuwe.
Of de lokale EHBO vereniging die een reanimatiecursus verzorgt voor het schoolpersoneel omdat een aantal leerkrachten het instructielokaal heeft voorzien van overtollig schoolmeubilair.
In deze voorbeelden hebben deze partijen een match gemaakt. De uitgewisselde diensten worden omgezet in een geschat bedrag, het maatschappelijk kapitaal. Zo kan er tijdens de avond van een beursvloer een X of Y bedrag aan maatschappelijk kapitaal 'verhandeld' worden.

Gong
Het jasje waarin een en ander gegoten wordt, is nagenoeg identiek zoals dat op een 'echte' beurs gedaan wordt. Met een gong als er een match is, een scorebord het verhandelde kapitaal laat zien, de notaris die het allemaal controleert en enthousiaste medewerkers die met hapjes rondgaan (gesponsord door de lokale horeca in ruil voor...) Zogenaamde 'Hoekmannen' (lokaal bekende dames of heren) zorgen voor het aanjagen van de onderlinge beurscontacten (zie foto) of helpen bij de totstandkoming van de matches. Wat alle beursvloeren gemeen hebben is mensen ontmoetenen contacten leggen in een sfeer van gezelligheid.

Vacature
Ondertussen heeft de projectgroep er nog graag twee leden erbij. Zie vacature op Woudrichem.net voor de verdere details...

(Foto Beursvloer Veldhoven) 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.