vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Marechaussees lopen vluchtroute Britse arts door gemeente Woudrichem

7 januari 2015 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM/WERKENDAM - Marechaussees in opleiding lopen op 15 en 22 januari aanstaande een deel van een historische vluchtroute die ooit werd gevolgd door de Britse kolonel-arts Graeme Warrick. Deze prestatietocht loopt door de gemeente Woudrichem en zal eindigen in Werkendam. Dit alles als eerbetoon aan de legendarische arts die zich in WOII - met zijn patiënten - vrijwillig gevangen liet nemen, maar later ontsnapte uit handen van de Duitsers.

Op het Opleiding en Training Commando Koninklijke Marechaussee (OTC KMar) te Apeldoorn worden aspirant-marrechausees opgeleid. Een van de onderdelen daarvan is het zogeheten Graeme Warrack Memorial Event, een fysieke en mentale training. Tijdens deze training leggen de marrechaussees in spé deze historische route door Nederland af. Daarin zit onder meer een fietstocht van 35 kilometer en vier marsen van 15 en 20 kilometer.

Altenaroute
De route in de regio loopt grotendeels over fiets- of voetpaden. De deelnemers starten om 14.00 uur bij Slot Loevestein en lopen vervolgens via Schouwendijk – Afsluitdijk- Wilhelminasluis – Maasdijk – Randweg – Almweg – Giessensesteeg – Stenenheul – Waardhuizen – Almweg – Woudrichemseweg – Uppelse Hoek – De Omloop – Provincialeweg-Noord – Dijkgraaf den Dekkerweg. Eindtijd 21:00 uur.

Ontsnapt
De naam van kolonel-arts Graeme Warrack is nauw verbonden met de slag om Arnhem (Market Garden). De arts ontsnapte op 29 oktober 1944 uit handen van de Duitsers door zich twee weken in een kast op een vlierinkje te verbergen in het Airborne Militair Hospital op de Apeldoornse kazerne. Met hulp van het verzet slaagde hij er in om in februari 1945 terug te keren achter de geallieerde linies.

De Koninklijke Marechaussee eert Warrack jaarlijks met het Graeme Warrack Memorial Event. Dit is een prestatietocht van 100 kilometer in twee dagen, waaraan alle marechaussees verplicht deelnemen, die op de Koning Willem III kazerne de zogeheten initiële opleiding volgen. Op de kazerne is Warrack's werkkamer (kamer 8) ingericht als traditiekamer.

(Afbeelding Prezi KMar)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.