dinsdag 23 april 2024

Alles over Altena

Maas! meets met gevarieerd programma

24 november 2014 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Donderdag 27 november om 20.00 uur is er  een MAAS!-bijeenkomst in het Kruithuis 't Arsenaal in de Kerkstraat.
Gepresenteerd wordt een programma met interviews, muziek, humor, discussie en debat. Van, voor en door vestingbewoners en natuurlijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het wel en wee van vesting Woudrichem. Mirjam van den Boogaard en Robert Salomons  voeren de gesprekken. Er is veel nieuws te melden en te bespreken.

Gouverneur Sybille van Gammeren vertelt wat ze heeft ontdekt en wat er wat haar betreft verbeterd mag worden in de vesting. Na het sluiten van de Teerkamer was de vraag wat de nieuwe bestemming zal worden. Joop Worrell komt vertellen wat het vervolg zal zijn, de Teerkamer gaat gelukkig weer open. Hetzelfde gaat gebeuren met de Kruitkelder. Zoals altijd is er aandacht voor nieuwe vestingondernemers. Angelique Neefs is Reuring begonnen in de Hoogstraat. Verder aandacht voor Arend Groeneveld jr. die aan winkeldeling doet. In de Hoogstraat opent  een brocantewinkel en er komt een nieuwe B&B in de Molenstraat.

Twee nieuwe wethouders - Izak Koedoot en Paula Jorritsma - en een ‘oude’ komen op bezoek om te vertellen wat ze allemaal anders willen gaan doen en hoe ze de vesting  in deze moeilijke tijden vitaal denken te houden. Zou er weer een ophaalbrug in de Koepoort  komen nu de oude brug vervangen moet worden? Komen er laadpalen voor elektrische auto’s? Komen er parkeerplekken voor ‘deel ‘auto’s? Wordt het ‘gat’ in de dijk gerepareerd bij de Koepoort?  Een vraag is ook of de vesting en dus de gemeente Woudrichem in 2015 mee gaat doen in de festiviteiten rond 200 jaar Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Pomp
De monumentale pomp op de Hoogstraat valt bijna uit elkaar. Er is een plan gemaakt hoe hij gerestaureerd zou kunnen worden. Maar daar blijft het niet bij, hij gaat ook weer vers drinkwater leveren. Wethouder Renze Bergsma zal vertellen wat de gemeente er aan zal bijdragen.

Er komen enkele nieuwe initiatieven in de vesting aan bod. Op de eerste plaats het zeer geslaagde Theaterhoppen. Een ander is ‘Over een andere boeg’, een schip waarop allerlei spirituele en culturele activiteiten kunnen worden georganiseerd.
Misschien gaat er ook een nieuwe gemeenschappelijke tuin of een volkstuincomplex komen en wordt er gedacht over meer nieuwe – schone – energie in en om de vesting. De voorbereiders van MAAS! zijn heel benieuwd of er nog meer nieuwe plannen in de vesting zijn..

Ro van Doesburg van de Mandarijn uit Gorcum zal  de avond samenvatten in een nieuw daverend gedicht.

MAAS!
“MAAS!” is eind 2005 opgericht door de redactie van het vestingblad ’t Poortaol  Op een originele wijze probeert MAAS! aandacht te krijgen voor de specifieke positie van de vesting Woudrichem binnen het kader van de plattelandsproblematiek. Het doel is vooral de bewoners actief bij de toekomst van de vesting te betrekken. “MAAS!” doet dit door twee maal per jaar een live praatprogramma te organiseren.
De eerste editie van “MAAS!” (november 2005) kan achteraf gezien worden als het startschot voor de viering van 650 jaar stadsrechten Woudrichem. “MAAS!” wordt deze editie mede mogelijk gemaakt door de Arjan van Dijkgroep en bijdragen van bezoekers. Als bewonersplatform zoekt “MAAS!” samenwerking met de gemeente, de ondernemersvereniging, wooncorporaties en al die anderen die zich inzetten voor de toekomst van Woudrichem en haar bewoners.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.