vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Duidelijkheid over waterbeheer buitenpolders

9 juli 2014 (door WoudrichemNet)

REGIO - Het dagelijks bestuur van Waterschap Rivierenland heeft eind juni het inlaatbeleid en het peilbeheer van de buitenpolders vastgesteld. Hierdoor is nu voor elke polder tussen zomerkade en winterdijk duidelijk in welke periode en tot welke waterstanden de polder beschermd wordt tegen overstroming. Daarnaast zijn de streefpeilen vastgelegd die het waterschap probeert te realiseren in de perioden waarin de buitenpolders niet onder water staan.

Het rivierengebied heeft 47 buitenpolders. Buitenpolders zijn gronden in de uiterwaarden van de grote rivieren die tussen de winterdijk en de zomerkade liggen. De belangrijkste functie van de buitenpolders is berging en afvoer van rivierwater. Hier wordt vooral in de winter gebruik van gemaakt bij hoogwater op de rivieren. Vooral in de zomerperiode kunnen de buitenpolders voor andere doeleinden gebruikt worden: landbouw, natuurbeleving, wonen, werken, veerdiensten en ontsluitingswegen.

Overstromen
De mate waarin het peil beheerd kan worden, verschilt per buitenpolder. In ongeveer tien buitenpolders is actief peilbeheer mogelijk. In de overige buitenpolders fluctueren de peilen wat meer.

Bij hoogwater op de rivieren is het van belang de buitenpolders tijdig te laten overstromen. Dit voorkomt schade aan de zomerkaden. De bescherming die in de buitenpolders geboden wordt, is mede afhankelijk van het gebruik van de polders. Het nu vastgestelde beleid biedt duidelijkheid over de mate van bescherming en de gehanteerde streefpeilen. Meer informatie hierover is te vinden op de webpagina Waterbeheer in buitenpolders.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.