Alles over Woudrichem...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing '500 jaar Reformatie en haar sporen in de regio''
17okt 2017

Activiteit in Woudrichem: Lezing '500 jaar Reformatie en haar sporen in de regio'

Dinsdag 17 oktober 2017 vanaf 20:00 uur.

ANDEL - Lezing ‘500 jaar Reformatie en haar sporen in het Land van Heusden en Altena’.

Op 17 oktober kijkt Cees de Gast op uitnodiging van de  Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena terug op het feit dat 500 jaar geleden Maarten Luther aan de hand van 95 stellingen een dispuut aanging met de theologen uit zijn tijd. In deze lezing wordt ingegaan op de betekenis van reformatoren als Maarten Luther en Johannes Calvijn. Er waren al eerder tekenen van geestelijke opleving zoals de Moderne Devotie, waarvan Thomas à Kempis met zijn ‘Navolging van Christus’ een vertegenwoordiger was.

Ook de christen humanist Erasmus was daarbij van groot belang. Dankzij een visitatieverslag uit 1571 is meer bekend over hoe het er in veel dorpskerken in het Land van Heusden en Altena aan toeging. Vanwege de ligging van de regio, achter het oorlogsfront en de vele overstromingen, kwam de Reformatie in veel plaatsen laat op gang. Tussen 1601 en 1603 heeft Veen een ‘verlopen paep’ als voorganger en in Wijk preekt een monnik.

In deze regio ontstaan ook meningsverschillen tussen de remonstranten en de contraremonstranten, onder andere in Sleeuwijk en Heusden. Het optreden van Gisbertus Voetius als pleitbezorger van een nadere reformatie was hierbij heel bepalend. Tot slot wordt ook nagegaan hoe in latere eeuwen werd teruggekeken op de betekenis van de Reformatie.

De lezing is in de Almhof bij de Hervormde kerk aan de Kerkstraat 14 in Almkerk en begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom.  Voor niet- leden bedraagt de entree vier euro.

Contactinformatie:
Locatie: Almkerk
Organisator: Historische Kring Het Oude Land van Heusden en Altena
Telefoonnummer: 0183 442851


Deel dit bericht met je vrienden!